torstai 24. maaliskuuta 2016

Helsingin Uutisten artikkeli ara asumisen tulorajoista

Helsingin Uutiset julkaisi 23.3.2016 artikkelin ara asumisen tulorajoista.


Artikkeli sai paljon huomiota, varsinkin Helsingin kaupungin asunnoissa (HEKA) asuvilta vuokralaisilta. Tuo 1864 euroa / kotitalous ajaisi n. 95 % nykyisistä vuokralaista etsimään uusia koteja. Joukossa vanhukset, työttömät, lapsiperheet ja niin monet muut.

Koska olen HEKA:n luottamustehtävissä toiminut n. 15 vuoden ajan, en tätä artikkelia ihan heti sulattanut. Laitoin 23.3.2016 selvityspyynnön Helsingin Uutisten toimitukseen. Sain vastauksen 24.3.2016, joka kuuluu näin: 

"Tieto on suoraan kaupunginhallituksen listalta tältä maanantaita, sillä kaupunginhallitus 
antoi lausuntonsa korkotukiasiaan, lista löytyy Helsingin kaupungin sivuilta - nämähän ovat täysin julkisia asiakirjoja. Se, että hallitus pohtii tulorajojen palauttamista ara-vuokra-asuntoihin ei ole mikään uusi asia, vaan siitä on uutisoitu jo aiemmin. Nyt kyse on valtiovarainministeriön laskelmasta, mikä tuo tuloraja olisi. Jos 40 % asukkaista on jatkossa oikeutettu kaupungin vuokra-asuntoon niin Helsingissä tämä 40 prosentin raja menee noissa jutussa esitetyissä tuloissa – ja laskelma siis löytyy myös sieltä listan tekstistä. Ja kuten jutussakin kerrotaan, asiasta ei ole päätöstä, kyseessä on esitys joka on ollut lausuntokierroksella, ja jota siis pohditaan edelleen. Helsinki on joka vaiheessa jyrkästi vastustanut tulorajojen palautusta.

 Toivottavasti tämä selvensi asiaa, Ystävällisesti Kaisa Paastela, uutispäällikkö, Helsingin Uutiset"

Ja kyllähän tämä selvensi, jotain oli tulkittu väärin ja pahasti, kuten lausuntoehdotuksesta voitte lukea. Kyseessä on uusi korkotukimalli! Tässä korkotukimallissa laina-aika olisi vähintään 10 vuotta, mutta toimijalla olisi oikeus hakea kaksi kertaa jatkoaikaa, jolloin kokonaisrajoitusaika voi olla enintään 30 vuotta. Vuokrien tasaus ei olisi mahdollista eikä lakia yhteishallinnosta tarvitsisi noudattaa, kuten nyt teemme. 

Lausuntoehdotuksessa myös todetaan, että ympäristöministeriössä on valmisteltu tulorajojen palauttamista aravuokra-asuntoihin. Lausunnot tulorajoista on pyydetty syksyllä 2015, mutta asetusmuutosta ei ole vielä annettu. Tarkastellessaan tuon lausuntokierroksen lausuntoja voidaan todeta, että vain hyvin harvat lausujatahot kannattivat tulorajojen palauttamista. Pääosin toimijoiden mukaan haitat ovat hyötyjä suuremmat. Valtiovarainministeriö on lausunnossaan näkemyksenään todennut, että ainoastaan 40 % kotitalouksista tulisi olla oikeutettuja aravuokra-asuntoihin. Tilastojen perusteella on osoitettavissa, että tuolloin Helsingissä kotitalous jonka käytettävissä olevat tulot ovat yli 22 400 euroa vuodessa (nettotulot 1865 eur/ kk per kotitalous) ei olisi enää oikeutettu aravuokra-asuntoon. Mikäli tulorajat asetettaisiin näin alhaiselle tasolle on epätodennäköistä, että tämä korkotukimalli osoittautuisi käyttökelpoiseksi tuotteeksi. Toisaalta myös pitkän korkotuen tulorajojen asettuessa tuolle tasolle olisi senkin kiinnostavuus toimijoiden näkökulmasta hyvin alhainen eikä myöskään kaupungin edun mukaista. Erittäin pienituloisten keskittäminen talokohtaisesti olisi erittäin voimakkaasti osoiteltavaa ja segregaatiota aiheuttavaa. 

Kaupungin oman asuntotouotannon osalta ei näytä tarkoituksenmukaiselta ottaa tätä uutta mallia käyttöön. Tavoitellessaan kohtuullista vuokratasoa, päästään parempaan lopputulokseen pitkän korkotuen mallilla. tällöin omakustannusperiaatteinen vuokranmääritys sekä pääomien tasausmahdollisuus asuntokannan sisällä takavaat asukkaalle kohtuullisen vuokratason.

Kaupunginhallitus jätti asian pöydälle ja minä laitoin oikaisupyynnön Helsingin Uutisille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti